Telefonun Şarjı Kendi Kendine Bitiyor
Akıllı telefonların en büyük sorunu olarak karşımıza çıkan hızlı şarj bitme sorunundan birçok kullanıcı etkilenmektedir. Bu kullanıcıların bazıları gün içinde telefonu yoğun kullanım sonucu şarjını bitirirken bazıları ise telefon ile neredeyse hiç ilgilenmeden telefonunun şarjının bittiğini belirtmektedir. Telefon ile hiç ilgilenmeden şarj bitiyor ise bu konuda bazı sorunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sorunlar aşağıdaki gibi olabilir:
- Telefonda arka planda sürekli olarak yoğun çalışan bir uygulama olabilir.
- Telefonda zararlı yazılım olabilir.
- Telefonun parlaklığı en yüksek seviyede olabilir.
- Telefonun bataryası eskimiş olabilir.
- Telefon yanlış bir şekilde şarj ediliyor olabilir.
- Telefonun şarj aleti orijinal olmayabilir. Şarj soketi değişmesi gerekebilir.
Yukarıdaki maddelerden en az bir tanesi telefonun şarjı kendi kendine bitiyor sorununa sebep olabilir. Bu sebeplerden her birine farklı çözüm yöntemleri uygulanabilir. Örneğin telefonunuzun bataryası bitmişse eski bataryanın yeni bir batarya ile değiştirilmesi gerekmektedir. Eski telefonlarda batarya rahatlıkla telefondan çıkarılabilirken artık telefonla tümleşik halde üretilmeye başlandı. Bu tür üretilen telefonlarda kullanıcılar bataryayı telefondan çıkarırken zorlanmaya başladı ve teknik destek ihtiyacı oluştu.
Cep Market telefonunuzdaki batarya değişimini profesyonelce yaparak eski batarya performansınız seviyesinde telefonunuzu tamir eder ve kullanıma hazır bir şekilde size teslim eder. Fakat şarjın hızlı bitmesi ile ilgili telefonda birçok başka çözüm de bulunmaktadır. Bu çözümler aşağıdaki gibidir:
- Telefonda arka planda çalışan uygulamalar tespit edilerek en çok şarj tüketen uygulama durdurulmalı.
- Telefonda antivirüs taraması yaparak zararlı bir yazılım varsa eğer bu tespit edilmeli. Tespit edilirse eğer zararlı yazılım ortadan kaldırılmalı.
- Telefonun parlaklığı günün her saatinde maksimum düzeyde tutulmamalı.
- Telefon doğru bir şekilde şarj edilmeli. Sürekli olarak şarjdan çıkarılıp takılmamalı. Bu batarya ömrüne zarar vermektedir.
- Telefonun orijinal şarj aleti kullanılmalı. Orijinal olmayan şarj aletleri yanlış voltaj değerleri vererek bataryayı bozabilmektedir.
Eğer yukarıdaki çözümlerden hiçbirisi işe yaramazsa ya telefonun batarya kalibrasyonu yapılmalıdır. Ya da eski batarya yeni batarya ile değiştirilmelidir. Bataryanın ömrü kısaldıktan sonra ne kadar kalibrasyon çalışması yapılırsa yapılsın ilk zamanki performansı asla vermeyecektir.
Telefon Kaç Saatte Şarj Olur?
Günümüzde birçok akıllı telefon markası ve modeli bulunmaktadır. Bu modellerin batarya büyüklükleri ve kullanılan teknolojiye göre telefonun şarjının bitme süresi ve dolma süresi değişmektedir. Genellikle 1-2 saat olan telefon şarj olma süreleri bazı telefonlarda 30 dakikalara kadar düşmekte bazılarında ise 2 saati geçmektedir. Bu kadar esnek sürelere sahip olmasının telefon modeli ve telefonun o anki kullanımı ile ilişkisi bulunmaktadır.
4000 mAh bataryaya sahip bir telefon günümüzdeki hızlı şarj özelliği de kullanılarak batarya seviyesini 0’dan 100’e ortalama 2 saatte çıkarmaktadır. Eğer süre beklenenden uzunsa aşağıdaki durumlardan bir ya da birden çoğu yaşanıyor olabilir:
- Telefonun arka planında yoğun olarak çalışan bir uygulama olabilir.
- Telefonun ekranı açık kalmış olup parlaklık yüksek seviyelerde olabilir.
- Telefon şarj dolum esnasındayken aktif olarak oyun, sosyal medya gibi yüksek şarj tüketen uygulamalar kullanılıyor olabilir.
- Telefon şarjdayken telefon ile görüşme yapılıyor olabilir.
- Telefon şarjda ve ekran kapalıyken telefon internete bağlı ise uygulama güncellemeleri yapıyor olabilir.
Bu ve buna benzer durumlar telefonun şarjının dolma süresini yükselten faktörlerdir. Telefonun şarjı ne kadar sağlıklı dolarsa o kadar iyi dayanacaktır. Ayrıca telefonu şarjdayken kullanmak risk taşımaktadır.
Eğer şarj süreniz telefonu normal halinde bıraktığınızda da uzun sürüyorsa aşağıda belirtilen yöntemleri uygulayarak şarj sürenizi düşürebilirsiniz:
- Telefonun ekranı kapalı bir şekilde şarj etmek,
- Telefonun kablosuz ağ, veri kullanımı gibi internete bağlanma özelliklerini kapatarak şarj etmek,
- Telefonu uçak moduna alarak şarj etmek,
- Kullanılmayan özellikleri kapatarak şarj etmek (NPC, Bluetooth vb.),
- Telefon şarjdayken telefonu aktif olarak kullanmamak,
- Telefon şarjdayken eğer telefonla hiç ilgilenilmeyecekse telefonu kapatmak ve öyle şarj etmek,
- Telefonun bütün arka plan uygulamalarını durdurmak ve o şekilde şarj etmek,
- Batarya eskidiyse batarya değişimi
Yukarıdaki yöntemlerden en az birisi uygulanırsa şarj süresi önceki süreye nazaran düşüş gösterecek ve telefonunuz daha sağlıklı bir şekilde şarj olacaktır. Telefon şarj oluyorken telefonun bataryasını zorlayacak eylemler yapmak batarya ömrünü kısaltacaktır. Batarya ömrü kısalan bir telefonun bataryasının gün içinde birkaç kez şarj ihtiyacı olabilir.
Telefonun şarj süresi olduğundan fazla ise şarj soketi değişimi gerekebilir.